Διοικητής Ιδρύματος                            

Καθηγητής Χαράλαμπος Σπ. Ρούσσος  (Βιογραφικό Σημείωμα)

                   banner_speach_01.jpg banner_speach_02.jpg

 

Αγαπητοί Φίλοι,

Όπως ίσως γνωρίζετε, το ΄Ιδρυμα ΘΩΡΑΞ ιδρύθηκε το 1993, και είναι αποτέλεσμα της γόνιμης συνύπαρξης του αείμνηστου νο­μικού Ηλία Παρασκευά, του νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη και του υπογράφοντος το κείμενο. Ο Ηλίας Παρασκευάς είχε την αρχική σύλληψη για τη δημιουργία του Ιδρύματος και συνέβαλε καταλυτικά στα πρώτα βήματά του. Ο Οδυσσέας Ελύτης υποστήριξε ένθερμα την ιδέα και επέτρεψε να χρησιμοποιηθεί ένας πίνακάς του ως λογότυπο του Ιδρύματος, γιατί του θύμιζε το θωρακικό τοίχωμα. Μέχρι σήμερα το Ίδρυμα έχει ευεργετηθεί από ευπατρίδες Έλληνες, οι οποίοι έχουν πιστέψει και μοιράζονται μαζί μας ένα κοινό όραμα.

Σκοπός του Ιδρύματος ΘΩΡΑΞ, είναι να βοηθήσει με κάθε τρόπο τον βαριά πάσχοντα άρρωστο.  Η ανάγκη αυτή γίνεται επιτακτική σε μία περίοδο όπου η πρόοδος στα θέματα Εντατικής Θεραπείας και Νοσημάτων Θώρακος σώζει μεγάλο αριθμό ασθενών.

Το ΄Ιδρυμα ΘΩΡΑΞ, είναι πρωτοπόρο στις έρευνες της Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής καθώς και σε θέματα αγωγής υγείας, όπως η διακοπή καπνίσματος και εν γένει στην κατανόηση και αντιμετώπιση νοσημάτων του Θώρακος (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Καρκίνος Πνεύμονα, ΄Ασθμα, Λοιμώξεις).

Υψηλού επιπέδου ιατρική περίθαλψη είναι το αποτέλεσμα μίας επιλεγμένης συνύπαρξης ανθρώπων, ιδεών και τεχνολογίας.  Όλα αυτά τα χρόνια, η προσπάθεια μας αυτή έχει ενισχυθεί από ευγενείς προσφορές προς το ΄Ιδρυμα ΘΩΡΑΞ.  Πολύτιμοι φίλοι μας έχουν συμπαρασταθεί και συμμερίζονται την πίστη μας στις ακαδημαϊκές αξίες που διδαχθήκαμε στα Πανεπιστήμια που ανοίγουν νέους δρόμους και διδάσκουν γνώση και ήθος.

Με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας θεραπείας αλλά και της υγείας μας, το Ίδρυμα εξασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες διεύρυνσης της γνώσης αλλά και βελτίωσης των συνθηκών νοσηλείας, με συνεχείς «επενδύσεις» σε έρευνα, εκπαίδευση και υποδομές.

Τα έργα του ιδρύματος είναι πολλά και σημαντικά, και ενδεικτικα αναφέρω τα κάτωθι:

  • Η πρόσφατη κατασκευής της νέας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «ο Ευαγγελισμός»
  • Η δημιουργία Ιατρείου Διακοπής του Καπνίσματος στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο
  • Η κατασκευή και ο εξοπλισμός του Κέντρου Εφαρμοσμένης Βιοϊατρικής Εκπαίδευσης και Έρευνας «Μαριάνθη Σίμου»
  • Η ανακατασκευή πτέρυγας του Πνευμονολογικού Τμήματος και η κατασκευή Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκο­μείου «Σωτηρία», είναι ορισμένα από αυτά, με τα περισσότερα να επικεντρώνονται σε δράσεις για την αντιμετώπιση της μάστιγας του αιώνα μας, το κάπνισμα.

Το επόμενο σημαντικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι η κατασκευή νέας πτέρυγας Χειρουργείων και Μονάδων Ανάνηψης στο Νοσοκομείο «ο Ευαγγελισμός», για μία σύγχρονη περίθαλψη των ασθενών.

Ευχόμαστε η περιήγηση σας στην νέα ιστοσελίδα του Ιδρύματος ΘΩΡΑΞ να σας φανεί κατατοπιστική και ενδιαφέρουσα.  Θα την ανανεώνουμε συνεχώς για να σας κρατάμε ενήμερους για τη δράση και τα έργα του Ιδρύματος.

Ελπίζουμε στην ενεργό συμπαράσταση σας, για να έχουμε το κουράγιο να συνεχίσουμε το έργο μας και να είμαστε σε θέση να δίνουμε ελπίδα στον ασθενή και έμπνευση στους νέους επιστήμονες.

Με εκτίμηση,

Χαράλαμπος Σπ. Ρούσσος, MD, PhD, MRS, FRCP(C)

Διοικητής Ιδρύματος ΘΩΡΑΞ

Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίων Αθηνών & McGill

Ακαδημαϊκός