Επισκέπτες Καθηγητές

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Το Ίδρυμα ΘΩΡΑΞ έχει ως στόχο την εκπαίδευση και μετεκπαίδευση επιστημόνων, συμβάλλει ουσιαστικά στην παραγωγή νέας γνώσης και στην πρόοδο της επιστήμης. Έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία με ξένα Πανεπιστήμια όπως John Hopkins, McGill, Imperial, Cambridge, Harward κ.ά. Για το σκοπό αυτό από το 1997 μέχρι σήμερα προσκλήθηκαν διακεκριμένοι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές παγκοσμίως αναγνωρισμένοι, οι οποίοι έδωσαν διαλέξεις στα επιστημονικά συνέδρια που διοργανώνει το Ίδρυμα, δίδαξαν υποψήφιους διδάκτορες και καθοδήγησαν την έρευνα τους με αποτέλεσμα οι δημοσιεύσεις των μελετών τους να βραβευθούν από την ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα. Επίσης συμμετείχαν στη διαδικασία σχεδιασμού της εκπόνησης ερευνητικών πρωτοκόλλων και συνέπραξαν στη συγγραφή επιστημονικών δημοσιευμάτων σε ιατρικά περιοδικά υψηλού κύρους.

Ο Καθηγητής Joseph Milic-Emily από το McGill University στο Μόντρεαλ του Καναδά, ο οποίος από το 1997 επισκέφτηκε το Ίδρυμα περισσότερες από 15 φορές, συνέπραξε στον σχεδιασμό μελετών στο επιστημονικό πεδίο της παθοφυσιολογίας της αναπνοής, στην ανάλυση των αποτελεσμάτων και τη συγγραφή επιστημονικών άρθρων.

Ο Καθηγητής Peter Macklem από το McGill University στο Μόντρεαλ του Καναδά επισκέφτηκε το Ίδρυμα πέντε φορές, σχεδίασε και συμμετείχε και ο ίδιος ενεργά σε πειράματα και μελέτες στο αντικείμενο της μηχανικής της αναπνοής.

Μία από τις σημαντικότερες διεθνείς συνεργασίες του Ιδρύματος Θώραξ είναι αυτή με τον Καθηγητή Peter Wagner από το Πανεπιστήμιο του San Diego στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α. Ο Peter Wagner διετέλεσε πρόεδρος της Αμερικάνικης Θωρακολογικής Εταιρείας (2005-2006) και της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσιολογίας. Από το 2010 είναι αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού Journal of Applied Physiology.

Η συνεργασία με τον Peter Wagner ξεκίνησε το 2004 και είναι ακόμα σε εξέλιξη. Τα θέματα τα οποία διερευνώνται κατά τη διαμονή του στην Ελλάδα σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα της αναπνευστικής αποκατάστασης σχετίζονται με τη διερεύνηση των παρακάτω μηχανισμών::
1. Κόπωση αναπνευστικών μυών κατά την άσκηση σε υγιή πληθυσμό
2. Ανταγωνισμός για επαρκή άρδευση μεταξύ αναπνευστικών και περιφερικών μυών στην άσκηση σε υγιείς και πνευμονοπαθείς
3. Η επίδραση της υποξίας στην άρδευση του φλοιού του προμετωπιαίου τμήματος του εγκεφάλου στην άσκηση σε υγιείς και πνευμονοπαθείς

Οι δημοσιευμένες μελέτες που αναφέρονται στα ευρήματα των προαναφερόμενων βιολογικών μηχανισμών βρίσκονται στον παρακάτω σύνδεσμο

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=vogiatzis+i+AND+wagner+p

Η μεγάλη συμβολή του Peter Wagner στα ερευνητικά δρώμενα του Ιδρύματος Θώραξ έγκειται στην ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής μεθόδου καταγραφής της αιματικής ροής των αναπνευστικών μυών κατά τη διάρκεια της άσκησης τόσο σε υγιής όσο και σε ασθενείς με χρόνια αναπνευστική και καρδιακή ανεπάρκεια. Η εφαρμογή αυτής της μεθόδου (η οποία επιτυγχάνεται με τη χρήση υπέρυθρης φασματομετρίας σε συνδυασμό με την πράσινη χρωστική ουσία ινδοκυανίνη) στην άσκηση σε ασθενείς με χρόνια πνευμονοπάθεια έχει δώσει οριστική απάντηση στην θεωρία που θέλει τους αναπνευστικούς μυς να στερούν σημαντικό ποσοστό της αιματικής ροής από τους μύες των κάτω άκρων.

Πρόσφατα, η ερευνητική ομάδα του Ιδρύματος Θώραξ υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Peter Wagner εγκυροποίησε μια πρωτοπόρο μέθοδο για την σχέση διαταραχής αιμάτωσης-κατανάλωσης οξυγόνου στην άσκηση σε πνευμονοπαθείς με μυϊκή δυσλειτουργία.

Επίσης οι διεθνούς κύρους καθηγητές Andrea Aliverti, Helmut Sebastian Habazettl, Matteo Pecchiari, Robert Boushel, Abdul Hussain Sabah, Giuseppe Cirino, Anuran Chatterjee, Kirk Lane, John B. West, Drazen Jeffrey, Peter Barnes, John Murray, Sol Permutt, προερχόμενοι από διαφορετικές ηπείρους, σε συνεργασία με το επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικού του Ιδρύματος και της Α΄ ΚΕΘ διεξήγαγαν μελέτες, ερευνητικά πρωτόκολλα και συνεπικούρησαν στην συγγραφή επιστημονικών δημοσιευμάτων σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.